logo

Щодо висновків експертизи ДП «Чернігівський ЕТЦ» для отримання дозволів Держпраці

Шановні Замовники!

 

В зв’язку зі створенням в останній час окремими посадовими особами управлінь Держпраці по Україні штучних проблем в отриманні дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки замовниками, які отримують висновки експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва в державних експертно-технічних центрах, а також прямими «пропозиціями» відповідних посадових осіб суб’єктам господарювання отримувати висновки експертизи тільки у вказаних ними підконтрольних експертних організаціях, ДП «Чернігівський ЕТЦ» повідомляє наступне.

ДП «Чернігівський ЕТЦ» в повному обсязі відповідає вимогам наказу Міністерства соціальної політики України від 12.04.2018 року №507 «Про затвердження Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва» та є правомочною експертною організацією.

Вся інформація та підтверджуючі документи щодо акредитації ДП «Чернігівський ЕТЦ» в Національному агентстві з акредитації України (атестат акредитації, сфера акредитації) містяться на офіційному веб-сайті НААУ https://naau.org.ua/reyestr-akreditovanix-oov/, а також на веб-сайті підприємства (де, крім цього, опубліковані також всі інші дозвільні документи ЕТЦ).

В цілому ДП «Чернігівський ЕТЦ» має успішний  досвід роботи в галузі охорони праці більше 25 років.

Стосовно порядку отримання дозволів в управліннях Держпраці, хочемо зазначити наступне.

Відповідно до статті 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до діючого законодавства, для отримання дозволу суб’єкти господарювання, окрім подачі документів, перелік яких чітко окреслений пунктом 9 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107, не зобов’язані подавати інші документи та/або інформацію. Згідно цього ж пункту 9 Порядку, забороняється вимагати для одержання дозволу документи, не передбачені законом.

В свою чергу, стаття 21 Закону України «Про охорону праці» містить виключний перелік підстав для прийняття рішення про відмову у видачі суб’єктам господарювання дозволу. Відмова з не передбачених законом підстав не допускається. 

Строк видачі (продовження строку дії) дозволу або повідомлення роботодавця, виробника або постачальника про відмову у його видачі (продовженні строку дії) становить десять робочих днів з дня отримання документів, передбачених Порядком видачі дозволів.

На посадових осіб Держпраці в повній мірі розповсюджується дія Закону України «Про запобігання корупції». У випадку незаконної та необґрунтованої відмови у видачі дозвільного документу в сфері охорони праці, суб’єкт господарювання, чиї права порушені, має право звернутись до правоохоронних органів для належного реагування на порушення законодавства. В разі, якщо відповідна відмова пов’язана з отриманням замовником висновку експертизи в ДП «Чернігівський ЕТЦ», підприємство готове надати такому замовнику всю необхідну консультативну та юридичну допомогу.

Одночасно ДП «Чернігівський ЕТЦ» застерігає суб’єктів господарювання від співпраці в сфері отримання висновків експертизи з контрагентами, які мають сумнівну репутацію (з «фірмами-одноденками» чи «гастролерами», які не мають в штаті достатньої кількості компетентних  експертів технічних з промислової безпеки і метою яких є виключно отримання швидкого прибутку; з представниками фірм, які за додаткові гроші пропонують видати «формальний» висновок експертизи, без належної перевірки стану охорони праці на Вашому підприємстві, і т.д.).

Пам’ятайте, що відповідальність в сфері охорони праці на підприємстві несуть виключно посадові особи цього підприємства. «Рєшали» не нададуть Вам жодної консультативної та методичної допомоги в створенні на підприємстві дієвої та ефективної системи управління охороною праці, спроможної забезпечити безпеку праці, запобігти виробничим аваріям та травматизму. Через деякий час такі «рєшали» зникнуть з Вашого поля зору, а під час чергової перевірки з питань охорони праці всі недоопрацювання будуть виявлені і матимуть негативні наслідки.

Довіряйте відповідальним та досвідченим професіоналам!

 

З повагою

Колектив ДП «Чернігівський ЕТЦ»

косавминдох