logo

В Україні з початку цього року скасували майже всі радянські ГОСТИ

В Україні з 1 січня більше 90% радянських ГОСТів втратили силу, інші будуть діяти до 1 січня 2022 року. Про це у вівторок, 22 січня, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі. "З 1 січня 2019 року понад 90% радянських ГОСТів втратили силу в Україні", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що необхідність припинення дії на території України радянських ГОСТів визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України. Відповідно до неї, в 2015 році ДП Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості (ДП УкрНДНЦ), який виконує функції Національного органу стандартизації, були видані відповідні накази про скасування ГОСТів з втратою чинності протягом 2016-2018 років і з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року. В цілому повинні бути скасовані більше 12 тисяч радянських ГОСТів.

"З метою зниження ризиків для бізнесу, Мінекономрозвитку завчасно запропонувало всім зацікавленим сторонам подати свої пропозиції щодо скасування ГОСТів, які втратили актуальність. Крім того, Національний орган по стандартизації постійно надавав роз'яснення та консультації з питань, що виникають у зв'язку зі скасуванням ГОСТів", - відзначили у відомстві.

Там також додали, що протягом 2016-2018 років в Національний орган стандартизації надходили пропозиції про продовження термінів дії деяких ГОСТів. В результаті консультацій Національний орган по стандартизації прийняв ряд наказів, згідно з якими +1173 радянських ГОСТів залишаються в силі станом на 1 січня 2019 року. "Такі ГОСТи будуть діяти до 1 січня 2022 року. Зокрема, це стандарти, на заміну яких зараз проводиться або планується проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти , розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких актуальні в наш час ", - пояснили в Мінекономрозвитку.

Раніше "Країна" повідомляла, що українські виробники повинні перейти на євростандарти якості: "Європейськими стануть тільки етикетки". Українські виробники з нового року повинні перейти на євростандарти якості. Що зміниться для споживачів?.

Також читайте про те, що в Україні скасували обов'язкове використання держстандартів: В Україні скасували обов'язкове використання держстандартів.

 

косавминдох