logo

Якість складових деталей ліфтів при проведенні їх капітального ремонту у житлових будинках Чернігова

У місті Чернігові протягом  2016 – 2018 років, згідно затвердженої рішенням міської ради від 31.03.2016р. №6/VII-1б «Програми капітального ремонту ліфтів у житлових будинках міста Чернігова на 2016-2020 роки», ДП «Чернігівський ЕТЦ» було проведено експертне обстеження (діагностування) ліфтів.

При проведенні експертного обстеження (діагностування) ліфтів КП «Деснянське», КП «Новозаводське», КП «ЖЕК-10», КП «ЖЕК-13» та ОЖБК були виявлені пошкодження, несправності, які впливають на безпечну експлуатацію ліфтів. За результатами обстеження, замовникам надані відомості дефектів. Основні зауваження: підвищений знос черв’ячної пари редуктора, зношення канатоведучого шківа та шківа обмежувача швидкості, знос тягових канатів і канату обмежувача швидкості, зношення контактів контакторiв і контактів реле, перемички, відсутні доопрацювання заводу виробника та інше.

Після проведення капітального ремонту ліфтів ремонтними (обслуговуючими) організаціями експертами технічними з промислової безпеки під час проведення позачергового технічного огляду перевірена повнота і якість усунення зауважень. При проведенні огляду ліфтів виявлено, що ремонтні (обслуговуючі) організації замінюють відпрацьовані складові частини (у деяких випадках) не якісними деталями, які зношуються протягом кількох місяців, а саме:

  • канатоведучі шківи  та шківи обмежувача швидкості (Фото 1,2,3);

  • тягові канати і канати обмежувача швидкості (Фото 4);

  • контакти контакторів та інше.

Для недопущення нещасних випадків при експлуатації ліфтів експерти ДП «Чернігівський ЕТЦ» пропонують ремонтним (обслуговуючим) організаціями та комунальним підприємствам наступне:

  1. під час розгляду документів, що засвідчують якість складових частин ліфта, особливу увагу звертати на справжність документів виробника;

  2. при заміні шківа обмежувача швидкості і канатоведучого шківа, приділяти увагу технічним даним та характеристикам шківа (канавці, матеріалу та твердості шківа);

  3. проводити заміну обмежувача швидкості в цілому, а не заміну шківа;

  4. тягові канати та канати обмежувача швидкості купувати у завода виробника або у перевіреного постачальника;

  5. проводити часткову або повну модернізацію ліфтів і купувати обладнання у відомих ліфтових заводів виробників, які себе зарекомендували в Україні та європейських країнах.

Фото 1. Відбитки профілю каната на поверхні канавок канатоведучого шківа.

Фото 2. Відбитки профілю каната  на поверхні канавок шківа обмежувача швидкості.

Фото 3. Відбитки профілю каната  на поверхні канавок шківа обмежувача швидкості.

Фото 4. Обриви дротин на тяговим канаті.

косавминдох